Projekt i wykonanie www.robi.to

POBIERZ STATUT FUNDACJI

Dokument ten obowiązuje od dnia 20 stycznia 2020 roku.

Wybrane ze statutu cele Fundacji Chorych na SM

§ 6. Celami Fundacji są

1. Opieka i rehabilitacja osób cierpiących na stwardnienie rozsiane i inne przewlekłe schorzenia, w tym także psychiczne oraz wieku starczego,

2. Upowszechnianie w społeczeństwie wiedzy o problemach ludzi chorych na stwardnienie rozsiane i inne przewlekłe schorzenia;

3.  Niesienie pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób;

4. Działalność na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym;

5. Działalność charytatywna;

6. Ochrona i promocja zdrowia w tym działalności leczniczej w rozumieniu ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz.U. z 2016r. poz. 1638) ;

7. Działalność na rzecz osób niepełnosprawnych i ich bliskich;

8. Promocja zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy;

9. Działalność na rzecz osób w wieku emerytalnym;

10. Nauka, szkolnictwo wyższe, edukacja, oświata i wychowanie;

11. Udzielanie nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego;

12. Promocja i organizacja wolontariatu;

13. Turystyka i krajoznawstwo, wypoczynek;

14. Działalność wspomagająca rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości;

15. Działalności na rzecz dzieci i młodzieży, w tym wypoczynku dzieci i młodzieży;

16. W zakresie działalności na rzecz organizacji pozarządowych oraz podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku

§ 7. Fundacja realizuje swoje cele w ramach działalności nieodpłatnej i odpłatnej w szczególności poprzez:

1. W zakresie pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób poprzez:
    - organizowanie i prowadzenie pensjonatów opieki i rehabilitacji dla chorych na stwardnienie rozsiane i inne przewlekłe schorzenia;
    - wspieranie i utrzymywanie kontaktu zarówno z osobami chorymi na stwardnienie rozsiane i inne przewlekłe schorzenia, jak i z ich rodzinami
    - ułatwianie aktywności społecznej osób niepełnosprawnych, w tym likwidowanie uprzedzeń wobec osób niepełnosprawnych,
    - prowadzenie usług opiekuńczych w domach pacjentów ze względu na ich niesamodzielność

2. W zakresie działalności na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych na stwardnienie rozsiane i inne przewlekłe schorzenia poprzez:
    - organizowanie pośrednictwa pracy i doradztwa personalnego,
    - wsparcie psychologiczne i psychoterapeutyczne,
    - organizację festynów, pikników, imprez o charakterze kulturalnym
    - organizację wycieczek krajoznawczych, pielgrzymek,
    - promocję turystyki jako formy aktywnej rehabilitacji społecznej i zdrowotnej.

3. W zakresie działalności charytatywnej poprzez: - organizowanie kwest i publicznych zbiórek pieniężnych z przeznaczeniem na cele statutowe Fundacji,
    - pozyskiwanie partnerów instytucjonalnych i osób fizycznych do wsparcia fundacji finansowo i rzeczowo,

4. W zakresie ochrony i promocji zdrowia w tym działalności leczniczej w rozumieniu ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz. U. z 2015r. poz. 618, 788 i 905) poprzez:
    - udzielanie świadczeń zdrowotnych i usług opiekuńczych mających na celu pielęgnację i opiekę nad chorymi w domu: chorym przewlekle, niepełnosprawnym, chorym psychicznie, chorym w okresie rekonwalescencji poszpitalnej, osobom starszym,

5. W zakresie działalność na rzecz osób niepełnosprawnych ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych na stwardnienie rozsiane i inne przewlekłe schorzenia, w tym także psychiczne oraz wieku starczego poprzez: - dystrybucję sprzętu rehabilitacyjnego, medycznego, sportowego oraz przedmiotów codziennego użytku dla osób niepełnosprawnych, - prowadzenie wypożyczalni i punktów napraw sprzętu rehabilitacyjnego i sportowego, - organizowanie zajęć sportowych i wczasów rehabilitacyjnych, - popularyzowanie twórczości osób niepełnosprawnych, organizowanie plenerów malarskich oraz prowadzenie galerii dzieł sztuki, - organizację

festynów, wycieczek turystycznych, pielgrzymek

6. W zakresie promocji zatrudnienia i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy i zagrożonych zwolnieniem z pracy poprzez: - organizowanie pośrednictwa pracy i doradztwa personalnego, - organizowania warsztatów aktywizacji zawodowej wraz z odbyciem stażów oraz praktyk zawodowych, - współpraca z organizacjami pozarządowymi zajmującymi się aktywizacją społeczną i zawodową osób niepełnosprawnych,

7. Działalność na rzecz osób w wieku emerytalnym poprzez:  - aktywizację społeczną poprzez aktywność turystyczną, artystyczną i kulturalną, - rehabilitację, - działań przeciwko wykluczeniu cyfrowemu

8. Działalność w zakresie nauki, szkolnictwa wyższego, edukacji, oświaty i wychowania poprzez:  - organizowanie i finansowanie szkoleń dla opiekunów z zakresu podstaw pielęgniarstwa, psychologii i rehabilitacji,

9. W zakresie działań na rzecz nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego poprzez:
- prowadzenie przez Fundację porad dla niepełnosprawnych z zakresu praw, obowiązków, ulg i przywilejów należnych z tytułu stanu zdrowia i statusu materialnego,

10. W zakresie działalności na rzecz promocji i organizacji wolontariatu poprzez:
- współpracę z podmiotami promującymi i organizującymi wolontariat
- pozyskiwanie wolontariuszy jako pomoc przy aktywizacji społecznej osób niepełnosprawnych i chorych na stwardnienie rozsiane,
- edukację wolontariuszy w zakresie praw i obowiązków względem swoich podopiecznych,

11. W zakresie działalności na rzecz organizacji pozarządowych oraz podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 roku, o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie w zakresie realizacji przez te podmioty działań w sferze zadań pożytku publicznego poprzez: - współpracę z instytucjami i organizacjami działającymi w zakresie objętymi celami Fundacji, - współpracę w ramach organizacji parasolowych zrzeszającymi podmioty o podobnym zakresie działania,

12. Ponadto, Fundacja realizuje swoje cele w ramach działalności nieodpłatnej i odpłatnej poprzez:
działalność oświatową i edukacyjną;
działalność wydawniczą;
działalność promocyjną i informacyjną;
działalność stypendialną;
działalność sportową i kulturalną;
działania na rzecz zwiększenia aktywności gospodarczej i społecznej;
prowadzenie pośrednictwa pracy i poradnictwa zawodowego;
wsparcie logistyczne podmiotów i osób;
wynajem nieruchomości, ruchomości oraz sprzętu, w szczególności rehabilitacyjnego oraz leczniczego;
udzielanie wsparcia finansowego i pomocy społecznej;
udzielanie pomocy organizacyjnej i materialnej i współpraca z podmiotów, które w szczególności prowadzą badania nad nowymi technologiami i wyrażają wolę ich zastosowania oraz firm, które wprowadzają nowe rozwiązania w zakresie organizacji i zarządzania;
działanie na rzecz integracji europejskiej i współpracy z europejskimi instytucjami, partnerami samorządowymi oraz organizacjami pozarządowymi, poprzez realizację programów;
działanie na rzecz młodzieży, absolwentów, kobiet oraz grup marginalizowanych;
organizowanie staży i misji gospodarczych służących wzajemnej wymianie doświadczeń i informacji;
konsultacje, udzielanie informacji i doradztwo;
promocja i organizacja wolontariatu;
udział i organizację wszelkiego rodzaju imprez;
promowanie i propagowanie idei Fundacji z wykorzystaniem Internetu;
prowadzenie sklepu i wypożyczalni, w tym m.in. internetowego;
działalność leczniczą i rehabilitacyjną;
współpracę z innymi podmiotami, w tym w szczególności z administracją publiczną, podmiotami ekonomii społecznej, przedsiębiorcami i osobami fizycznymi.

Opieka i rehabilitacja

Niesienie pomocy

Działalność na rzecz integracji

Dystrybucja sprzętu rehabilitacyjnego, medycznego, sportowego oraz przedmiotów codziennego użytku dla osób niepełnosprawnych,

Prowadzenie wypożyczalni i punktów napraw sprzętu rehabilitacyjnego i sportowego,

Organizowanie zajęć sportowych i wczasów rehabilitacyjnych

Popularyzowanie twórczości osób niepełnosprawnych, organizowanie oraz prowadzenie galerii dzieł sztuki.

Organizowanie i prowadzenie pensjonatów opieki i rehabilitacji dla chorych na stwardnienie rozsiane i inne przewlekłe schorzenia;

Wspieranie i utrzymywanie kontaktu osób chorych i rodzin

Ułatwianie aktywności społecznej osób niepełnosprawnych,

Prowadzenie usług opiekuńczych w domach pacjentów ze względu na ich niesamodzielność

Organizowanie pośrednictwa pracy i doradztwa personalnego,

Wsparcie psychologiczne i psychoterapeutyczne,

Organizacja festynów, pikników, imprez o charakterze kulturalnym

Organizacja wycieczek, pielgrzymek,

Promocja turystyki jako formy aktywnej rehabilitacji społecznej i zdrowotnej.

Najważniejsze Cele
Fundacji im. bł. Anieli Salawy

30 października 2020
   Z powodu sytuacji epidemicznej w kraju zostaliśmy zmuszeni do zamknięcia wypożyczalni rowerów Wypożyczenie oraz zwrot sprzętu rehabilitacyjnego będzie możliwy po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z Biurem Fundacji pod numerem: 661-709-005 lub