Projekt i wykonanie www.robi.to

Informujemy, iż dnia 28.10.2022 (piątek) o godzinie 13:00 w Kościele Świętej
Grodzki Urząd Pracy w Krakowie oraz nasza Fundacja mają przyjemność Państwa
  30-lecie Fundacji na Rzecz Chorych na SM im. bł. Anieli Salawy
Fundacja Pomoc Opiekunom prowadzi pomoc związaną z nabyciem wózka elektrycznego oraz
Siepraw Bez Barier 2022 11 września 2022 jak co roku nasza
Grafik dyżurów bezpłatnego poradnictwa dla osób z niepełnosprawnościami Poniżej prezentujemy grafik
Ogólny zakres wykonywanych czynności: Uczenie i rozwijanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego

Pozostałe artykuły

Aniela Salawa urodziła się w rodzinie chłopskiej 9 września 1881 r. w Sieprawiu, ok.20 km od Krakowa, jako najmłodsze dziecko z licznego rodzeństwa. Dom był ubogi, rodzice pracowici i pobożni, starali się dobrze  wychować dzieci i przygotować do życia w trudnych warunkach. W domu były książki religijne, dużo się wspólnie modlono.

Aniela chodziła do szkoły tylko dwa lata, gdyż była tam tylko dwuletnia szkoła, ale nauczyła się czytać i pisać. Od najmłodszych lat wiele się modliła, pomagała rodzicom w pracy, głównie na roli; była jednak chorowita , słabego zdrowia i taka praca była dla niej za ciężka. Postanowiła więc, za przykładem starszej siostry Teresy, udać się do Krakowa na służbę.

W wieku 16 lat przyjechała do  Krakowa i dzięki siostrze znalazła pracę służącej. Była smukła, o nieprzeciętnej urodzie, podobała się mężczyznom, lubiła tańczyć, miała kilka propozycji małżeństwa, chciała zapomnieć o trudnym życiu.

30 września 2020

Błogosławiona Aniela Salawa - niezwykła służąca

Nagła śmierć ukochanej siostry, która zmarła na gruźlicę w wieku 25 lat, wstrząsnęła Anielą i spowodowała jej przemianę duchową, zmieniła jej stosunek do życia. Uświadomiła sobie jego kruchość i postawiła Boga na pierwszym miejscu. W wieku 18 lat złożyła ślub czystości.

Przez 20 lat pracowała jako służąca w różnych miejscach i u różnych rodzin. Uczciwie pracowała, przeżyła niedolę, wiele upokorzeń, które cierpliwie znosiła. Doświadczając ciężkiego losu służących starała się ulżyć i pomagać dziewczętom, które przybywały do Krakowa. Była członkinią wielu stowarzyszeń: Sodalicji Mariańskiej, Św. Zyty, której zadaniem było między innymi niesienie pomocy służącym, a także należała do III Zakonu Św. Franciszka i tu umacniała swoją wiarę.

Nie myślała o sobie, rozdawała swój zarobek ubogim, nigdy nie narzekała i nie mówiła źle o bliźnich.

W czasie I wojny światowej heroicznie opiekowała się rannymi żołnierzami i jeńcami wojennymi, nazywano ją „świętą panienką”. W tym czasie wytężonej pracy stan jej zdrowia się pogorszył, zachorowała na stwardnienie rozsiane, a później raka żołądka. Podczas posługi w szpitalu zaraziła się gruźlicą. Nie mogła już pracować. Swoje cierpienia ofiarowała za grzeszników i za Polskę. Brała też na siebie konkretne, cudze cierpienia i była wysłuchiwana.

Ostatnie 5 lat spędziła w nędzy, z pogodą ducha dźwigając krzyż choroby (mieszkała w  suterenie przy ul. Radziwiłowskiej 20, obecnie Reya), czuła się osobą szczęsliwą. Na polecenie spowiedników prowadziła Dziennik, który jest niezwykłym i przejmującym świadectwem jej historii duszy i bogatych przeżyć mistycznych.

Prosta służąca należy do nielicznych dotąd polskich mistyczek. Odznaczała się wielką inteligencją i rozsądkiem wyrobionym przez rozmyślania i lekturę duchową.

Aniela Salawa zmarła 12 marca 1922 roku, w wieku 41 lat, w szpitalu Stowarzyszenia św. Zyty w Krakowie , w opinii świętości. Została pochowana na cmentarzu Rakowickim i wkrótce za jej przyczyną zaczęto doznawać cudownych uzdrowień. 13 maja 1949 r odbyła się ekshumacja i jej grób umieszczono w kaplicy Męki Pańskiej w Bazylice OO Franciszkanów.

13 sierpnia 1991 r na Rynku Głównym w Krakowie Jan Paweł II dokonał jej beatyfikacji.

Drogą do tej uroczystości stał się cud uzdrowienia Grzegorza Serafina z Nowego Targu.

W miejscu urodzenia błogosławionej, w Sieprawiu, od 2004 r. znajduje się Sanktuarium jej imienia, z kaplicą i relikwiami., ustanowione dekretem przez Kardynała Franciszka Macharskiego.

Błogosławiona Aniela Salawa jest Patronką chorych na stwardnienie rozsiane i nieuleczalnie chorych .

30 października 2020
   Z powodu sytuacji epidemicznej w kraju zostaliśmy zmuszeni do zamknięcia wypożyczalni rowerów Wypożyczenie oraz zwrot sprzętu rehabilitacyjnego będzie możliwy po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z Biurem Fundacji pod numerem: 661-709-005 lub